Co to jest EM – Efektywne Mikroorganizmy?
Tajemnica naszych mikroorganizmów: ekologiczne, skuteczne.
Około trzydziestu lat temu, na japońskiej wyspie Okinawa, powstała mieszanina mikroorganizmów, która okazała się bardzo pomocna w wielu dziedzinach naszego życia. Ta mieszanina drobnoustrojów została zidentyfikowana jako Efektywne Mikroorganizmy – EM i składa się z różnych rodzajów mikroorganizmów, które zostały zebrane w sposób naturalny i hodowane w szczególny sposób.
Do najważniejszych grup tych mikroorganizmów należą: bakterie kwasu mlekowego, drożdże, bakterie fotosyntetyzujące oraz promieniowce. Niektóre z nich są od dawna znane w medycynie i przemyśle spożywczym i są bardzo pożyteczne dla ludzi, zwierząt, gleby roślin i wody. Oczywiście Efektywne Mikroorganizmy nie są genetycznie modyfikowane. Wieloletnie badania w Japonii i w innych krajach na świecie, wykazały pełną nieszkodliwość i bezpieczeństwo preparatów EM.
Wpływ Efektywnych Mikroorganizmów
EM wpływa na środowisko mikrobiologiczne w taki sposób, że regeneratywne mikroorganizmy stają się dominujące. To stwarza możliwość w której drobnoustroje odgrywają pozytywną rolę we wzroście roślin, ich jakości oraz żyzności gleby poprzez zachodzące tam procesy fermentacji. Rozkład fermentacyjny jest stymulowany a procesy gnilne są zahamowane tzn. gleba w której przeważają regeneratwne mikroorganizmy pozwala uzyskiwać doskonałe, wysokiej jakości plony i hamuje procesy chorobotwórcze.
Zastosowanie Efektywnych Mikroorganizmów jest szczególnie korzystne w rolnictwie konwencjonalnych i integrowanym oraz ekologicznym. Używając technologii EM możemy obniżyć koszty nawożenia i zabiegów przeciwgrzybowych. Mikroorganizmy głównie pracują w warunkach beztlenowych, wszędzie tam gdzie występują problemy z gniciem, smrodem i szkodliwymi osadami. Efektywne Mikroorganizmy są stosowane w uprawach polowych, warzywnictwie, sadownictwie, hodowli pieczarki a nawet w uprawie winorośli. EM również w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy jakości wody, redukuje zamulenie w zbiornikach wodnych i stawach hodowlanych (np. karp, pstrąg). Mikroorganizmy wchodzące w skład EM rozkładają materię organiczną (liście, glony, nasiona, niewykorzystana pasza ryb i ich odchody) a więc podnoszą znacząco jakość wody dzięki czemu hodowla ryb jest dużo bardziej wydajna(procesy gnilne zachodzące w materii organicznej zużywają tlen niezbędny rybom do życia).