Maty dezynfekcyjne Dezenfex są w stanie ograniczyć lub całkowicie zapobiec przenoszeniu i wnoszeniu niebezpiecznych bakterii, wirusów i grzybów do miejsc produkcji lub przechowywania żywności.
Do produkcji mat dezynfekcyjnych Dezenfex zastosowaliśmy jako wierzchnią warstwę maty syntetyczny materiał higroskopijny posiadający splot składający się z wielu wystających włosków które zapewniają doskonałą zdolność do czyszczenia obuwia, kopyt i racic zwierzęcych oraz kół samochodowych z wszelkiego rodzaju zabrudzeń, bakterii i drobnoustrojów.
Specyfikacja
- Warstwa wierzchnia może być wykonana w kolorze żółtym, czerwonym, niebieskim lub czarnym.
- Wymienny wkład dezynfekcyjny wykonany jest z pianki poliuretanowej standardowo o grubości 4 cm. Na zamówienie klienta możemy wykonać maty o grubości od 2 cm. do 10 cm.
- Spód maty wykonany jest z materiału olejo i wodoodpornego dzięki czemu roztwór płynu dezynfekcyjnego nie przedostaje się na zewnątrz maty.
Instrukcja obsługi mat standard
- Przed rozłożeniem maty należy sprawdzić powierzchnię na której ma spocząć pod kątem wystających ostrych elementów które mogą uszkodzić ją mechanicznie. Napotkane ostre przedmioty należy usunąć przed położeniem maty w wyznaczonym miejscu. Wyznaczona powierzchnia powinna być równa i względnie płaska.
- Maty należy nasączać płynami dezynfekcyjnymi zgodnie z zaleceniami producentów płynów oraz środków dezynfekcyjnych
- Sporządzony roztwór preparatu dezynfekcyjnego należy powoli rozlewać na wierzchnią warstwę maty.
- Środki dezynfekcyjne należy uzupełniać zgodnie z instrukcjami producentów. Jednak nie rzadziej niż co trzy dni.
- Powierzchnia powinna być spryskana preparatem i pozostawiona do wyschnięcia. W tym czasie efekt biobójczy zostanie uzyskany. W przypadku, gdy wymagane jest płukanie powierzchni wodą,
pozostawić na 30 minut.
- Po zakończeniu procesu dezynfekcji, dobra praktyka zabezpieczenia biologicznego nakazuje, aby wszystkie drzwi pozostały zamknięte, a maty do dezynfekcji obuwia umieszczone przy każdym wejściu.
- Ponowne wejście do pomieszczenia jest możliwe dopiero po wyschnięciu dezynfekowanego pomieszczenia
- Podczas nasączania mat nie łączyć ze sobą środków dezynfekcyjnych o różnych właściwościach.
- W temperaturach ujemnych do płynów dezynfekcyjnych należy dodawać glikol lub inny środek zapobiegający zamarzaniu cieczy.
- Prędkość przejazdowa przez maty dezynfekcyjne nie powinna przekraczać 5 km/h.
- Podczas poruszania się po macie należy wystrzegać się gwałtownego przyspieszania i hamowania gdyż może to być powodem uszkodzenia maty.
- Maty należy czyścić poprzez pranie ręczne lub mechaniczne po uprzednim wyjęciu wkładu chłonnego który należy wypłukać.
- Po praniu i płukaniu matę należy osuszyć przed kolejnym nasączeniem płynem dezynfekcyjnym.
- Podczas gwałtownych opadów matę należy zakryć folią by nie uległa nadmiernemu nasączeniu co spowoduje rozcieńczenie środka dezynfekcyjnego.
- W przypadku uszkodzenia mechanicznego maty należy wymienić ją na pełnowartościową lub dokonać naprawy.
Zastosowanie mat standard
- przetwórstwo spożywcze,
- stacje kwarantanny zwierząt,
- produkcja leków i kosmetyków,
- pieczarkarnie,
- szklarnie – uprawy warzyw szklarniowych
- chłodnie i magazyny,
- przejścia graniczne,
- obiekty inwentarskie
- kurniki,
- chlewnie,
- obory,
- miejsca spędów i skupów zwierząt,
- targi i wystawy rolnicze,
- laboratoria,
- lecznice weterynaryjne,
- utylizacja odpadów
- produkcja pasz,
- produkcja mleczarska,
- wysypiska śmieci,
- oczyszczalnie ścieków,
- rzeźnie,
- masarnie,
- i wiele innych.
Gwarancja na maty standard