Co powodują Efektywne Mikroorganizmy?
- EM przyspiesza rozkład materii organicznej (np. w glebie) i zatrzymuje procesy gnilne.
- EM ożywia glebę i zwiększa aktywność mikroflory glebowej/
- EM szybciej podnosi temperaturę gleby wiosną i zwiększa jej pojemność sorpcyjną.
- EM przyspiesza kiełkowanie i pomaga rozwijać system korzeniowy roślin.
- EM oczyszcza wodę.
- EM redukuje emisję szkodliwych dla środowiska gazów i eliminuje smród.
- Efektywne Mikroorganizmy mogą być używane we wszystkich obszarach życia gdzie materia organiczna jest przetwarzana lub ulepszana (w domu, w ogrodzie, w zbiornikach wodnych i basenach, w hodowli ryb, zwierząt oraz uprawach polowych, szambach, sortowniach odpadów, kompostowniach, wysypiskach śmieci i przemyśle. Efektywne Mikroorganizmy mają wiele różnych funkcji.
Zasada dominacji Efektywnych Mikroorganizmów.
Istnieją trzy typy drobnoustrojów:
– gnilne/degeneratywne
– neutralne/oportunistyczne mikroorganizmy
– konstruktywne regeneratywne/ fermentacyjne
Efektywne Mikroorganizmy mogą być zaliczane do typu regeneratywnych. Mogą one bezpośrednio i pośrednio zapobiegać rozkładowi wielu substancji, a tym samym zachować organizmy żywe i środowisko zdrowymi.
Bakterie gnilne/degeneratywne są przeciwieństwem tych pożytecznych – generatywnych. Bakterie oportunistyczne – neutralne stanowią ok. 90% mikroorganizmów na świecie i zachowują się tak jak bakterie które dominują w środowisku. Jeśli dominują degeneratywne to zachowują się jak bakterie gnilne a jeśli przeważają bakterie regeneratywne to przeważają procesy pozytywne – fermentacyjne.
Dlatego w naszym interesie jest by przeważały drobnoustroje pożyteczne wywołujące procesy regeneratywne.
Zasada Fermentacji Efektywnych Mikroorganizmów.
Z fermentacją (łac. fermentum – zakwas) biotechnologia wiąże przetwarzanie materiałów organicznych przy użyciu bakterii grzybów, kultur komórkowych lub przez dodanie enzymów. Dzięki temu produkty stosowane w medycynie np. insulina, kwas hialuronowy, oraz szereg antybiotyków np. penicylina mogą być syntetyzowane na skalę przemysłową w bioreaktorach przy pomocy mikroorganizmów. Mikroorganizmy są zdolne do tworzenia substancji, które nie mogą być produkowane, ewentualnie z wielkim trudem – syntetycznie.
W trakcie procesu fermentacji z udziałem Efektywnych Mikroorganizmów, silnie przeciwutleniające substancje (enzymy, witaminy, aminokwasy oraz inne substancje bioaktywne) są produkowane zamiast procesów gnilnych i ich szkodliwych produktów przemiany materii (amoniak, podtlenek azotu, metan).
Najlepszym przykładem fermentacji jest produkcja kiszonej kapusty. W trakcie tego procesu, substancje pokarmowe bogate w witaminę C są produkowane z kapusty która zawiera mało witaminy C. Proces ten jest spowodowany obecnością bakterii fermentacyjnych a szczególnie bakterii kwasu mlekowego.
Zasada przeciwutleniania Efektywnych Mikroorganizmów.
Przeciwutleniacze produkowane przy udziale EM są w stanie neutralizować wolne rodniki i chronić środowisko naturalne.
Utlenianie:
jest połączeniem substancji z tlenem : żelazo + tlen – rdza
posiekane jabłko + tlen – brązowa powierzchnia cięcia
wzrost wolnych rodników, które są szkodliwe dla środowiska, mogą powstawać podczas utleniania
Przeciwutlenianie:
zatrzymuje substancje połączone z tlenem li odwraca to połączenie (np. rdzewienie można zapobiec lub odwrócić, cięcie powierzchni jabłka pozostaje dłużej jasne).
Efektywne Mikroorganizmy produkują duże ilości przeciwutleniaczy. Te składają się przede wszystkim z: polisacharydów, minerałów chelatowych z aktywności katalityczną, jak również niewielkie ilości witaminy C i E oraz mikroelementy.